KARIM'S VISIE OP IDENTITEIT - NWZER

 

Vandaag nemen wij jullie verder mee in ons project omtrent identiteit en in het specifiek de identiteit van nwzer.

Een tijdje geleden hebben we onze visie met betrekking tot identiteit gedeeld en het is nu tijd om de visie van een andere ondernemer te delen! :)

Daarom hebben wij gesproken met Karim Maassen van nwzer.

 

Karim is de oprichter van nwzer, een bedrijf dat zich helemaal begeeft in de wereld van artificial intelligence, en sterk gelooft in de gezamenlijke kracht van mensen.

Door artificial intelligence te combineren met de input van jou & mij werpt het een hele nieuwe kijk op de nieuwsindustrie!

 

Een bedrijf waar wij denken dat identiteit zeker een rol speelt! Is dit ook zo? Lees het interview en kom er zelf achter :).

 

 

1. WAT BETEKENT IDENTITEIT VOOR JOU PERSOONLIJK?

Het heeft te maken met wat je waarden zijn, wat is belangrijk in jouw leven. Als je daar naar leeft dan kun je daar op persoonlijk en zakelijk niveau dingen uit halen. Goede relaties, goede producten, een gelukkig leven ... ook als het even tegen zit. Het zit verweven in alles wat je doet. Het is geen beeldvorming die je 'aan en uit' zet.

 

2. IS ER EEN VERSCHIL TUSSEN JOUW OFFLINE EN ONLINE IDENTITEIT?

Als het goed is niet :) (Karim gniffelt).

De visie en boodschap is hetzelfde maar kan op een andere manier tot uiting komen. Het heeft geen zin om andere dingen te doen offline dan die je online nodig hebt.

Offline is vaak passiever, online kun je mensen (soms zelfs expres) uitdagen om te betrokken te raken. Maar de achterliggende gedachte is hetzelfde.

De wijze waarop je communiceert stem je af op het kanaal.

Soms is het zo simpel als dat....

 

Bijvoorbeeld: Ik kijk naar F1 en als ik daarin moet kiezen tussen Lewis Hamilton en Daniel Ricciardo, dan ga ik toch voor Daniel. Hij komt op mij authentieker over en daardoor identificeer ik mij daar meer mee. Ik heb het gevoel dat ik bij hem meer de persoon zelf te zien krijg. Het 'merk' Ricciardo zal mij dus ook meer aanspreken dan het 'merk' Hamilton.

 

3. WAT BETEKENT IDENTITEIT VOOR JOUW BEDRIJF?

Voor mijn bedrijf is identiteit essentieel. Het is een van aard technologisch bedrijf, maar we verkopen niet de technologie maar de oplossing voor een probleem.

Het is belangrijk dat mensen dit ook herkennen. We spreken veel met journalisten en publishers en hebben ook, al over de jaren heen, veel nauwe contacten met hen opgebouwd.

Ik geloof dat deze band die ontstaan is door onze identiteit komt, en dat wij die ook duidelijk naar voren brengen. Hierdoor ontstaat een gemeenschappelijk geloof, waardoor weer een connectie ontstaat.

 

4. HOE HEB JE DE IDENTITEIT VAN JE BEDRIJF BEPAALD?

Ik ben er bewust mee bezig, dit is ook belangrijk. Kijk naar de 4 fasen van bewustheid en bekwaamheid:

  • Onbewust onbekwaam
  • Bewust onbekwaam
  • Bewust bekwaam
  • Onbewust bekwaam

Door bewust met identiteit om te gaan, en consistent ermee om te gaan wordt je op een gegeven moment ook onbewust bekwaam.

Als ons een opdracht wordt gegund die niet strookt met onze identiteit dan wringt dit meteen.

Er is dus altijd een stuk bewustwording nodig voordat je bekwaam wordt. Het is niet dat je onbewust consistent dat uit kan dragen. Natuurlijk kunnen sommige mensen dit wellicht wel, maar dit zal een kleine groep zijn die van zichzelf heel authentiek is.

Je kunt dus wel zeggen dat wij hier bewust mee bezig zijn :).

 

5. HEB JIJ SPECIFIEKE BEDRIJVEN DIE JOU AANTREKKEN VANWEGE HUN IDENTITEIT?

Apple is een duidelijk voorbeeld van eenzijdige communicatie en hoe je een community creëert: Think different.

Maar een ander voorbeeld is Mazda. Mazda gelooft erin dat alles gedaan moet worden om de bestuurder te ontlasten. Dus niet overladen met nifnafjes (zoals andere merken vaak doen). Mazda haalt juist alle afleiding weg. Als rijder heb je geen last van alle technologie. Mazda werkt heel erg vanuit user experience.

 

6. LAAT JE VEEL VAN JEZELF ZIEN BIJ JOUW BEDRIJF? HEB JE DIE KEUZE BEWUST GEMAAKT?

Ik heb moeten leren om veel van mezelf te laten zien. Het is dus een bewuste keuze. Op de website doe ik dit nog niet genoeg. Ik heb gemerkt dat mensen aansluiting vinden als het gaat om jou en je verhaal. Ook binnen het bedrijf werkt dit beter, mensen snappen sneller waar we heen willen.

 

7. HOE ZORG JE ERVOOR DAT JULLIE IDENTITEIT DUIDELIJK OVER KOMT OP JULLIE KLANTEN?

Het moet niet lijken alsof je iets forceert. Het begint met duidelijk hebben voor jezelf wat je wilt vertellen. Wat wil ik bereiken als onderneming? Dat is je vertrekpunt en als je daar dan ervaring mee hebt dan vertel je het verhaal via de juiste mensen en de juiste content via de juiste kanalen. Dan is het niet meer geforceerd.

Een voorbeeld hiervan is het verschil tussen Xbox en Nintendo.. Nintendo heeft niet de beste specs, Xbox was qua specs beter. Maar de Wii loste een probleem op waar behoefte aan was, de communicatie was eenduidig: fun first.

Microsoft heeft voor de Xbox veel in de marketing moeten investeren om zich in de markt in te kopen en daardoor was het initieel een verlieslijdend product.

Het werkte, maar dit kan alleen als je veel geld hebt en een beetje geluk.

 

8. IS ER NOG IETS WAT JE AAN ONZE VOLGERS WIL DOORGEVEN?

Denk na als ondernemer over wat je aan het doen bent, wat je wilt bereiken. Dit is een houvast voor je onderneming en je startpunt om met professionals te gaan praten. En laat je daarbij helpen.

 

Wil je meer weten over identiteit? Bekijk onze whitepaper!

Vond je het interview interessant en wil je meer weten over nwzer? Check de website en twitter!