INTERVIEW CLEN VERKLEIJ - PURPUZ


 

De meesten van jullie weten inmiddels dat wij werken aan een serie interviews over identiteit. Identiteit is voor ons erg belangrijk! Identiteit is een interessant gegeven: Het zegt iets over jouw bedrijf, maar ook over jezelf. En het bepaalt in welke mate mensen zichzelf herkennen in jou. Maar identiteit betekent voor iedereen iets anders en je gaat er op je eigen manier mee om. In deze serie interviews, bespreken we vanuit verschillende disciplines wat identiteit voor iemand betekent.

 

Eerder hebben we al gesproken van Karim van nwzer en Yvonne van Traktatieworkshop.nl. Wij zijn ontzettend enthousiast over deze serie over identiteit. Wat is het ontzettend leuk om al deze ondernemers te spreken over hun passie. Vandaag hebben we ook weer een ontzettend leuk interview voor jullie! Deze keer spraken we met Clen Verkeij van Purpuz. Purpuz helpt mensen de beste versie van zichzelf te zijn door functionele producten te creëren die mensen in balans hun doelen laat behalen. Clen is er namelijk van overtuigd dat wanneer je gebalanceerd je doelen haalt, je gelukkig en succesvol bent.

Hoe Purpuz dit laat terugkomen in hun identiteit, lees je vandaag in dit interview!

 

 

1. WAT BETEKENT IDENTITEIT VOOR JOU PERSOONLIJK?

Identiteit is voor mij persoonlijk heel belangrijk geworden. Ik zat in een future leader programma bij een grote corporate. Mijn eerste indruk op mensen was heel anders dan tweede. Daarvoor ben ik toen naar een coach gegaan. Ik ben heel enthousiast, stel graag vragen aan mensen en ben meteen aanwezig. Voor mensen die mij voor het eerst zagen, kwam it soms als arrogant over, of zij vonden het intimiderend dat ik zoveel vroeg. Terwijl dit vanuit een oprechte interesse kwam. Ook senior collega's hadden dit soms als eerste indruk. Dit had niet per se te maken met identiteit, maar wel met perceptie. Daar ben ik toen iets mee gaan doen. Want als mensen me beter leren kennen dan krijgen zij een ander beeld van mij. Dan vinden ze me wel relaxed.

 

Later heb ik een burn out gehad, toen ben ik gaan nadenken en patronen gaan bekijken. Ik had het idee dat ik mezelf niet goed kende. Ik ging nadenken over wat mij blij maakt en waarom. Daarvoor deed ik wat van mij verlangd werd. Ik was wel rebels, maar in grote lijn volgde ik wat er verwacht werd.

Ik ben toen heel duidelijk naar mezelf gaan kijken en daar is Purpuz uit voort gekomen.

De Purpuz planner helpt je stap voor stap een doel te stellen en te plannen. Motivatie, inspiratie en reflectie zorgen ervoor dat jij de nodige stappen naar je doel ook zet.

Ik heb toen deze planner ontwikkeld en zelf ingevuld. De planner komt echt vanuit mijn eigen behoefte aan meer rust & meer grip. Ik ben helemaal mezelf geweest in het maken van deze tool.

 

 

2. WAT BETEKENT IDENTITEIT VOOR JOUW BEDRIJF?

Het merk Purpuz is wie ik ben. Ik heb een merk om mezelf heen gemaakt en daarom is het nooit een kunstje. Want ik ben Purpuz. Identiteit is dus heel belangrijk voor mijn bedrijf. Het is verbonden met mijn eigen identiteit.

 

Als je kijkt naar een boekenwinkel: Daar zijn mensen vaak heel formeel en gesloten. Maar ik wil gewoon even praten. Weten wat iemand doet en wat je bijv. verkoopt. Als ik bijvoorbeeld contact heb met een boekenwinkel, wil ik echt weten wat er bij hun past. Ik vind het belangrijk om te weten wat hun identiteit is, waar zij voor staan. Dan kan ik ook beter inschatten hoe goed mijn planner daar zal verkopen.

 

 

3. HOE HEB JE DE IDENTITEIT VAN JE BEDRIJF BEPAALD?

De identiteit van mijn bedrijf is gelinkt aan mijn eigen identiteit. Dit is dus heel organisch gegaan. Veel van mijn eigenschappen en voorkeuren zie je terug in Purpuz.

Ik ben vrolijk, een spring in 't veld. Maar ik wil wel het naadje van de kous weten. En vervolgens wil ik het allerbeste daarvan delen. Voor Purpuz heb ik dat gedaan. Als je doet wat ik beschrijf in de planner, dan is het echt succesvol. Dan zul je echt je doelen bereiken. Ik ben blij en enthousiast. Ik gebruik dus ook emoticons. Ik zie mijn klanten meer als vrienden waar ik berichtje aan terug typ.

 

Ik ben ook een regular guy, the guy next door. Een harde werker, niet teveel poespas. Dit zie je terug in de planner: deze is heel clean. Het heeft geen tierlantijnen. Het is de basis van alles wat je nodig hebt om 100% eruit te halen.

 

Ik vind het wel belangrijk dat producten mooi en kwalitatief zijn. Mooi, maar functioneel. Het moet voor kwaliteit staan. Kwaliteit uitstralen vind ik belangrijk. Ik kies voor kwalitatief goed papier en een drukker die ik ken. Daarnaast is het logo van Purpuz bijvoorbeeld goud. Dit komt ook terug in de planner, in de website en in de verpakking. Goud staat voor chique en is warm. Maar het is ook een beetje zakelijk en clean. Deze uitstraling wil ik nog verder uitwerken, bijvoorbeeld in luxere verpakkingen.

 

In essentie: Al je een startende ondernemer bent, weet wie jezelf bent. Maak er een model van zodat je anderen kunt leren hoe je hiermee om moet gaan binnen je bedrijf. Dan kun je gewoon jezelf zijn. Je bent zelf je merk. Veel ondernemers switchen constant van toon en kleurgebruik. Het allerbeste is om 1 ding aan te houden: Dit is mijn verhaal. Heb vertrouwen. "Confused people don't buy". Begin gewoon en maak het beter. Wacht niet tot je al het geld en de middelen hebt..

 

 

4. HEB JIJ SPECIFIEKE BEDRIJVEN DIE JOU AANTREKKEN VANWEGE HUN IDENTITEIT?

Mijn droom is dat Purpuz zoiets is als Ikea. Iedereen heeft er wat van. Ikea is een likeable en laagdrempelig merk. Maar niet per se goedkoop. Ikea is een mooi merk. Ik wil ook dat Purpuz zo'n begrip wordt: Dat het gek is als je geen 'purpuz' hebt.

 

Ik vind Apple ook een goed merk. Apple computers zijn het mooiste. Ik vraag er niet te veel van en ze werken redelijk fijn. Maar apple maakt tegenwoordig wel vaak meer van hetzelfde, in plaats van vernieuwende producten. De rebel is volwassen geworden. De jeugd is er vanaf. Er zijn niet meer dezelfde challenges als voorheen.

 

Sonos heeft ook mooie producten en vertellen het goed.

Ik wil het gevoel hebben dat er over een product is nagedacht. Bij veel dingen vraag ik me af of er goed over nagedacht is. Ik heb al een stoel die ik graag wil en deze is erg duur. Ik heb erop gezeten en hij zat erg fijn. Het is een Herman Miller stoel, een mooi & fijn ding.

Ik hou van dingen waar liefde en aandacht in is gestopt. Dat gebeurt te weinig. Je wordt te weinig verrast.

 

Marie-Stella-Maris doet het ook erg goed. Zij vragen een heel hoog bedrag voor een pompje zeep. Maar het flesje is helemaal mooi verpakt met folie. Het voelt bijna als een cadeautje: Die hebben begrepen, zo voelt het om jezelf te verwennen.

 

 

5. LAAT JE VEEL VAN JEZELF ZIEN BIJ JOUW BEDRIJF? HEB JE DIE KEUZE BEWUST GEMAAKT?

Ik wist meteen: Ik ga veel van mezelf laten zien in dit bedrijf. Als je puur bent, ben je onderscheidend. Als mensen je niet kennen, kopen ze niet. Als je jezelf bent, ben je uniek in alles. Purpuz is echt als bedrijf ontstaan. Mijn ambitie is om straks honderden producten te hebben die internationaal verkopen. Vanuit die visie is de Purpuz planner ook ontstaan. Ik wil vrij zijn & uitvinden: Oplossingen verzinnen voor dingen die me dwars zitten. Dit heb ik gedaan met de planner. Het is een lifecoach op papier.

 

 

6. IN WELKE MATE BEN JIJ BEWUST BEZIG MET JOUW IDENTITEIT / DE IDENTITEIT VAN JE BEDRIJF?

Omdat de identiteit van Purpuz ook mijn identiteit is, gaat dat automatisch. Het is geen show, ik ben dit echt. Ik neem het wel mee in mijn strategie. Ik vertaal dan de identiteit van Purpuz naar de verschillende kanalen.

Ik heb ook veel aandacht aan de website besteed. Ik heb nu een stagiaire die alleen content maken voor de website. Ik wil graag per dag 1 blog posten. De website heeft mij ook veel tijd gekost, maar als het staat, staat het er.

Straks wil ik mijn focus gaan verleggen naar Instagram. Daar heb ik al veel contact met klanten. Ik differentieer verder niet in content voor social media. Facebook gaat goed. In het begin ging het gebruik van Facebook live hard. Ik had bijna altijd wel 1000 bereik.

 

 

7. HOE ZORG JE ERVOOR DAT JOUW IDENTITEIT DUIDELIJK OVERKOMT OP JOUW KLANTEN?

Ik heb niet veel medewerkers. Ik heb wat hulp bij marketing. En laatst had ik 2 stagiaires. Ik maak vaak voorbeeldjes waarmee mensen aan de slag kunnen. Ik laat bijvoorbeeld de tone of voice zien en dit bespreken we dan. Iemand neemt het dan van mij over.Een paar voorbeelden: Doe mega hyper blij en gebruik woorden die de klant ook gebruikt. We hebben wat regels waar we ons aan houden. Zo blijven we consistent.

 

Ik blijf ook trouw aan wat belangrijk is voor mij en bij mij past. De planeet is voor mij heel belangrijk: Ik bouw dit met het idee dat het nooit van aarde zal verdwijnen. Het is echt iets voor de lange termijn. Dan zou het een beetje gek zijn als ik dan goedkoop Chinees papier koop. Ik word wel eens benaderd door landen die zeggen dat het goedkoper kan. Maar ik laat het maken door mensen die ik ken. Dat past bij mij.

 

Daarnaast heb ik mijn doelgroep opgedeeld in 6 gebruikersgroepen. Communicatie moet je afstemmen daarop: Student, ondernemer, professional, coach, creatieven, ouders. Hiervoor maak ik specifieke content. Op de website werken we nu bijvoorbeeld aan testimonials / stories.

 

 

8. WAT ZIJN JE TOEKOMST PLANNEN?

Ik wil heel veel tools maken: Veel dingen die ik gebruik, kunnen beter. Mijn focus ligt in kader doelen halen. Ik wil mensen helpen om hun doel te behalen. Daarom heen maak ik producten. Denk dan aan motiverende kleding of bijvoorbeeld notitie boekjes. Alles is gericht op "joyful daily life". Daar is Purpuz voor.

 

Ik zie het als een groot avontuur. De hele markt is onontgonnen terrein. Ik wil blue oceans creëren. Zijn waar nog niemand is geweest. Dan heb je de first mover advantage. Mijn ideeën komen uit mezelf: vanuit dingen die mij storen. Ik neem het waar en ga er iets mee doen. Hiermee wil ik ook uitstralen: Ik snap je probleem, ik heb een oplossing voor je.

 

Binnen 10 jaar staat Purpuz als merk aan de top van de markt. Als mensen gewend zijn aan kwaliteit willen ze niets anders meer. Ik ben zeker dat dit gaat gebeuren: Ik haal mijn doelen altijd. Als je ergens naartoe wil hoef je je er alleen maar er naartoe bewegen en dan bereik je het.

 

Ook vind ik het belangrijk om mensen te blijven verassen: Jij mailt me en ik bel je. Hier doe je iets wat iemand niet verwacht en je gaat net een stapje verder.

 

 

Wil je meer weten over identiteit? Bekijk onze whitepaper!

Vond je het interview interessant en wil je meer weten over Purpuz? Check de website en Facebookpagina!