NETWERKEN: HELP!

 

 

Toen wij Morse Digital begonnen wisten we dat we in ieder geval 1 grote uitdaging zouden krijgen: Netwerken! We kletsen graag, maar zijn niet gewend aan netwerken op sales niveau voor je eigen bedrijf. Als ik dacht aan netwerken, zag ik vooral netwerkbijeenkomsten voor me. En mensen die op feestjes vol enthousiasme vertellen over wat ze voor je kunnen betekenen? Herkenbaar? 

 

Gelukkig heb ik dat idee inmiddels los kunnen laten! Netwerken is zo waardevol en zit overal. Vandaag heb ik een paar tips voor je.

 

 

ONLINE VS OFFLINE

Het risico met een bedrijf in de online branch is dat je de hele dag achter je laptop zit en blijft zitten. Ik begon vooral met zoeken naar netwerk mogelijkheden online.

Vrij snel kwam ik erachter dat de mogelijkheden niet alleen maar online lagen. Dat klinkt misschien vreemd aangezien wij een online marketing bedrijf zijn. Maar online en offline sluiten goed op elkaar aan!

 

We zochten onine op netwerk events, praatten met mensen via Facebook groepen en we gingen ook vooral het gesprek aan met onze volgers op social media. Vervolgens merkte ik ook, dat mensen uit mijn netwerk onze online activiteiten opmerkten. Als ik ze ergens tegenkwam, vroegen ze mij naar Morse Digital. Maar hoe leuk is het ook om mensen of klanten te ontmoeten die je eerst online hebt leren kennen.

 

Het werkt ook andersom: mensen die ik tegenkom en vertel over Morse, zie ik later terug via social media of via e-mail. Als je wilt netwerken combineer dan je online en offline mogelijkheden. Spreek mensen aan, maar vergeet ook je online volgers niet. En zoek een paar groepen op met andere ondernemers waarmee je kunt sparren; Ook zowel offline als online!

 

INVESTEREN IN JE NETWERK

Ik merk soms dat iedereen elkaar iets wil verkopen. Soms is de focus heel erg op netwerken gericht, dat als iedereen netwerkt, niemand echt luistert.

Mijn tip hier is: Probeer eens te netwerken zonder een sales doel voor ogen. Ga ervoor om mensen te leren kennen. En hun verhaal te horen. En vertel oprecht jouw verhaal.

 

Maar luister naar hun verhaal zonder al te denken aan hoe jij hen ergens bij kan helpen. Raak met mensen in gesprek en sta er open in. Op die manier zul je merken dat anderen je ook kunnen inspireren. En dat je kunt sparren over gezamelijke issues.

Investeer in een leuk netwerk, een netwerk met mensen die je inspireren en willen helpen. En mensen waar jij ook graag mee omgaat, waar je energie van krijgt.

Netwerken is meer dan sales, het is ook heel erg waardevol om nieuwe mensen te leren kennen en sparrings partners te krijgen!

 

 

NETWERKEN?

Waar te beginnen? Wil je wat meer contacten leggen? Als je online wilt beginnen, start eens met wat reacties te geven op andere mensen. Reageer op een artikel of stel een vraag. Of geef iemand een compliment. Kijk ook eens naar Facebook groepen. Daar zitten hele waardevolle en mooie groepen bij. Voor ieder onderwerp is er wel een groep: ondernemers, bloggers, vloggers: alles!

Daarnaast kun je je natuurlijk altijd inschrijven voor een netwerk sessie (Dit hebben wij ook recent gedaan!). Voor ons beviel het erg goed. We hebben met leuke mensen gesproken en het was interessant om te horen hoe andere mensen tegen bepaalde acties of processen aankijken!

 

Of ga eens een praatje aan met iemand met wie je in een rij staat te wachten. Of iemand die je op een evenement tegen komt. Raak gewoon aan de praat en zie wat het brengt. Nieuwe contacten leggen kan ook weer zoveel energie geven.

Je mag natuurlijk ook op ons oefenen ;). Laat een berichtje achter op social of mail ons en we kletsen graag met je!