ADVERTENTIES IN NEW YORK!

 

Ik ben recent naar New York geweest voor een vakantie. New York is een ontzettend grote stad en heeft veel te bieden. Iets waar je niet omheen kunt in New York: de advertenties. Als je al eens over Times Square en Broadway hebt gelopen weet je precies wat ik bedoel. Maar ook daarbuiten zijn aparte advertenties te vinden. Anders dan wij hier zien. Maar ook interessante en creatieve ideeën. Ik bespreek er hier een paar!

 

 

OP STRAAT

Uiteraard kan ik de knipperende lichten, advertenties en billboards niet overslaan. Ze vormen een onlosmakelijk onderdeel van het gezicht van New York. Soms vraag je je af wat er nu daadwerkelijk wat versterkt: Zijn de advertenties hier zo succesvol omdat het in het centrum van New York getoond wordt. Of maken deze advertenties ook stiekem het imago van New York. Beiden gaan op! De drukte op Times Square is onvoorstelbaar en dus trek je een ongelofelijk publiek met jouw billboard. Anderzijds komt ook iedereen even kijken, juist omdat je de dynamiek van alle reclames en knipperende lichten wilt ervaren. Ik kan je vertellen: het is intens! Je weet bijna niet waar je moet kijken en toch springen er nog dingen uit. Het is leuk om naar te kijken, maar na een paar straten ben je ook weer blij als je in een wat rustiger vaarwater bent beland ;).

 

Wat me verder opvalt is de combinatie van manieren om te verkopen: De winkels en restaurants aan Times Square zijn aanwezig door hun opvallende uiterlijk en flashy lichten. Daarnaast zorgen een enorm aantal billboards voor reclames van films en tv series (veel meer dan in Nederland), telefoon aanbieders, musicals, aanbiedingen en meer! Maar ook is het opletten om je heen: Tussen alle toeristen en druk wandelende New Yorkers staan er ook nog ontzettend veel mensen op de straten die je iets willen verkopen. Alles is handel. Overal wordt geld voor gevraagd. Er staan mensen die tickets voor toeristen bussen verkopen (hop on hop off bussen), maar ook disneyfiguren die graag een ‘fooi’ willen voor een foto. Overal waar je kijkt, wordt er geprobeerd iets aan je te verkopen!

 

 

IN HET OPENBAAR VERVOER

Ook in de bus wordt veelvoudig geadverteerd. Ons hotel lag in New Jersey. We reisden iedere dag met de bus naar New York City. Ik heb heel wat advertenties in de bus (en metro) voorbij zien komen. In de stad gebruikten we vaker de metro. Wat hier meteen opviel waren de advertenties die gebruikt werden om te waarschuwen. Ik heb heel wat reclames gezien die waarschuwen voor het gebruik van voorgeschreven medicijnen die kunnen leiden tot een heroine verslaving. Zoiets zul je in Nederland niet snel in de bus tegenkomen!

Ik kwam ook nog een grappige advertentie tegen, waarin ze goed gebruik maken van de plaatsing van de advertentie. Deze was namelijk aangebracht op het plafond van de bus. De advertentie toont een kaal hoofd en de tekst zegt: “Are you concerned with the view from here? We can help!”. Dit vond ik wel een leuk voorbeeld van een creatief bedachte advertentie!

 

 

OP TELEVISIE

In Nederland vinden we al vaak dat er veel te vaak reclame wordt getoond. Dit was op de zenders die wij in New York konden bekijken nog veel vaker! Echt iedere paar minuten was het tijd voor reclames. En wat daar voornamelijk opvalt zijn juist de advertenties over medicijnen! De gezondheidszorg is in de Verenigde Staten heel anders geregeld. Er wordt dan ook heel veel reclame gemaakt voor zorgaanbieders, verzekeraars en specifieke medicijnen. Vooral bij medicijnen geldt dat er een korte intro komt van wat het is (Waarom het je leven veel beter gaat maken) gevolgd door een enorm stuk over de mogelijke bijwerkingen. Alles wordt genoemd. Vaak is het stuk over de bijwerken het langste stuk van de advertentie. Heel gek is dat om te zien. Opvallend is dus de hoeveelheid reclames. Maar ook de producten waarvoor geadverteerd wordt.

 

Zo zie je maar: Adverteren gaat overal anders. En iedere cultuur is anders. Houdt daar ook rekening mee als je internationaal wilt gaan met je bedrijf. Meer weten? Lees dan ook onze blog over universele communicatie!