DATA, WAT MOET IK DAARMEE?

 

Er zijn ontzettend veel tools die jou inzicht kunnen geven in het gedrag van je klant. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos! Je kunt bijvoorbeeld kijken naar Google Analytics, Facebook Audience Insights, tools zoals Hotjar, Google Webmaster tools en veel meer! Daarom gaan we het vandaag hebben over analyses, data & hoe je dit op een waardevolle manier inzet!

 

 

WAT WEET JE AL?

Ik heb 5 vragen voor je:

  1. Wat doen jouw klanten op jouw website?
  2. Hoe gedragen jouw klanten zich op jouw social media kanalen?
  3. Waar komt je klant vandaan? (Hieronder versta ik meerdere dingen: Hoe heeft jouw klant jou gevonden, maar ook: Waar is je klant als hij jou opzoekt en welk device gebruikt je klant)
  4. Wanneer is jouw klant actief?
  5. Waar haakt je klant af?

Als je deze vragen niet kunt beantwoorden heb je nog werk aan de winkel!

 

 

WELKE DATA WIL JE HEBBEN?

Als stap 1 raad ik je aan om te zorgen dat je een Google Analytics account hebt en deze koppelt aan je website.

Google Analytics geeft ontzettend waardevolle informatie over jouw website en je doelgroep. Je kunt zelf dashboards maken, doelen stellen en je sales in de gaten houden.

 

Als je op vindbaarheid wil focussen, denk dan ook aan Google Webmaster Tools. Dit geeft je inzichten in hoe mensen jouw website vinden (via Google). Ook hier kun je gewoon een account maken en deze koppelen aan jouw website. Ligt je focus vooral op Facebook? Maak dan zeker gebruik va Facebook Audience Insights & Facebook Pixel!

 

 

WAT KUN JE MET AL DIE GEGEVENS?

Je zult misschien denken, heel leuk al die vragen. Maar zelf als ik al antwoord heb op die vragen, wat móet ik er dan mee? Het goede en slechte nieuws is: Veel! Ik kan me voorstellen dat je soms naar alle data kijkt, en even niet wet wat je er precies aan hebt.

Dit is juist iets wat wij ontzettend leuk vinden om te doen! Als je wat data hebt, ga er dan rustig voor zitten. Bekijk wat je ziet en vraag je af in hoeverre jij jouw online communicatie daarop ingericht hebt. Als je kijkt naar all data, vertelt dit hoe jouw klant jouw website en social media kanalen gebruikt. Zodra je meer weet over je klant, kun je dit gebruiken in jouw voordeel!

 

Ik zal je een voorbeeld geven: kijk eens in Google Analytics naar welke devices jouw bezoekers gebruiken. Als je bijvoorbeeld ziet dat 60% van je gebruikers je website via hun smartphone bekijkt, is het verstandig te kijken naar je mobiele website. (En gebruik dan zeker ons artikel over schaalbaarheid versus responsiveness!).

 

 

AAN DE SLAG!

Ga zeker aan de slag met alle mogelijke data die je over je klant kunt krijgen! Zorg eerst dat je weet welke data je wilt hebben (dit is afhankelijk van je doel). Zorg daarna dat je de juiste accounts aanmaakt en dit koppelt aan je website.

Tot slot: Aan de slag met je data. Gebruik het om actiepunten te maken en ook om het effect van jouw acties en campagnes te meten!

 

Kun je wel wat hulp gebruiken? No worries! Stuur een mailtje naar info@morse-digital en we gaan dit samen inzichtelijk maken.