5 TIPS VOOR HET SCHRIJVEN VAN JOUW ZAKELIJKE BLOG

 

Wij kunnen het je niet vaak genoeg zeggen: bloggen voor en over je bedrijf is van grote toegevoegde waarde. Natuurlijk adviseren we een zakelijke blog om op die manier meer over je producten en diensten te kunnen vertellen, maar het heeft nog veel meer voordelen. Zo kan het je helpen om je online vindbaarheid te vergroten, je (bedrijfs)identiteit te presenteren en brengt het content die jouw fans en klanten met elkaar kunnen delen op social media. Maar hoe start ik daar dan mee? We geven je graag 5 tips.

 

 

TIP 1: START MET EEN ONDERWERP, NIET MET EEN TITEL

Bekijk van tevoren altijd goed waar je over wil schrijven. Wij raden aan dat je het best kunt starten met een onderwerp, niet met een titel. Dit omdat het verhaal dat je schrijft je vaak naar een goede samenvattende titel leidt. Soms start je met schrijven en kom je helemaal ergens anders terecht: het onderwerp neemt je dan mee op reis.

 

 

TIP 2: LUISTER NAAR JE KLANT

Inspiratie voor onderwerpen om over te schrijven voor jouw zakelijke blog, haal je het best uit je persoonlijke ervaringen. Schrijven wat de klant wil horen doe je namelijk het best als je de tijd neemt om gesprekken met klanten nog eens na te gaan. Wat waren de vragen? Wat waren de interesses? Waar werd de klant blij van of waar schrok hij of zij juist van? Op basis van deze kennis kun je genoeg ideeën opdoen. Denk hierbij altijd aan je verschillende types klanten. Een bestaande klant heeft andere informatiebehoeftes dan een nieuwe klant.

 

 

TIP 3: ORGANISEER EEN BRAINSTORMSESSIE

Verzamel je team of mensen met affiniteit voor jouw bedrijf en houdt een brainstormsessie voor jouw zakelijke blog. In je eentje creatieve ideeën bedenken is natuurlijk nooit erg stimulerend. Juist als er dynamiek over onderwerpen ontstaat krijg je leuke resultaten. Noteer deze resultaten dan ook nauwkeurig. Voordat je het weet heb je al snel 50 onderwerpen waar je de komende tijd over schrijven kunt.

 

 

TIP 4: BEPAAL RICHTLIJNEN

Nu je weet met wat je aan de slag gaat, is het natuurlijk de vraag hoe je aan de slag gaat. Stel daarom van tevoren altijd een aantal richtlijnen voor jezelf (en anderen die voor jou schrijven) op. Een aantal punten om rekening mee te houden:

  • Lengte van de artikelen
  • Tutoyeren of vousvoyeren
  • Jargon of Jip en Janneke taal
  • Metadiscripties
  • Afbeeldingen en andere media
  • Hyperlinks
  • Lijstjes

 

Noteer duidelijk hoe je deze richtlijnen op jouw website wil aanpakken. Kijk daarbij ook naar het gevoel dat je wil uitstralen. Vousvoyeren zouden wij bijvoorbeeld alleen aanraden bij sterk B2B gerichte bedrijven.

 

 

START MET SCHRIJVEN..

Blogs schrijven doe je nooit even snel tussendoor, dit komt de kwaliteit en leesbaarheid van je blog nooit ten goede. Zorg dat je er een bewust momentje voor uittrekt en doe het in een omgeving die je motiveert. Denk van tevoren na over hetgeen dat je wilt vertellen en probeer zodoende al een indeling van je blog te maken. Kijk voor inspiratie ook naar vergelijkbare blogs: beter goed gejat dan slecht bedacht.

 

Loop je tijden het schrijven even vast? Dwing jezelf dan niet om verder te gaan maar neem een kleine break. De beste tip die we je kunnen geven? Wanneer je je blog af hebt laat hem dan even 2 á 3 dagen links liggen en lees hem dan met een verse blik nog eens na. Je omgeving en collega’s kunnen ook helpen met het checken van je blog.

 

 

 

Wil jij starten met zakelijk bloggen maar heb je na deze blog behoefte aan verdere hulp met bijvoorbeeld je richtlijnen of SEO-proof schrijven? Twijfel dan niet en vraag een gesprek met ons aan. We kijken dan samen naar de mogelijkheden.