CREATIVITEIT KUN JE NIET AFDWINGEN

 

We hebben het er in een vorig blog al een beetje over gehad, maar het afdwingen van creativiteit is gewoonweg niet mogelijk.

Iedereen heeft andere dingen nodig om creatief te kunnen zijn / denken / doen, maar 1 ding is zeker het wordt niet ‘on demand’ geleverd en het is niet planbaar.

Hoe zorg je dan dat je toch een planning haalt??

 

 

KEN JEZELF

Niet iedereen is creatief op dezelfde manier. Zo ook gaat iedereen anders om met een deadline en inspiratie. Sommigen hebben de creatiefste momenten onder hoge stress terwijl anderen ruimte & tijd nodig hebben.

Weet van jezelf hoe je werkt en hoe je piekt, en zorg ervoor dat je deze omstandigheden creëert.

In welke momenten heb jij je beste ideeën? Welke spullen / muziek / boeken / tijdschriften / mensen / wierookgeur / bloemen / … geven jou de inspiratie en gevoel die je nodig hebt? Dit kan vanalles zijn, tot de frisheid van lucht in kantoor en de warmte in een ruimte 😉 Als je dit soort dingen kunt aanwijzen dan zal het de volgende keer helpen om ‘sneller’ in de flow te komen.

 

Kijk ook naar welke situaties bij jou vaak leiden tot creatieve gedachten. Ik merk bijvoorbeeld dat wanneer ik aan het sporten ben ik vaak creatieve ingevingen krijg. juist in de momenten waar ik niet hiermee bezig ben. Zit je vast in een ontwerp of blog, ga iets anders doen! focus op iets anders en je zult merken dat dit ook inspiratie geeft voor hetgeen waar je mee bezig was.

 

 

CREËER EEN CREATIEVE WERKOMGEVING

Je moet dus een creatieve werkomgeving creëren. Niemand wordt creatief van een klein donker hol met alleen een straal TL licht. Waar word jij door geïnspireerd? Maar je moet niet alleen zorgen dat je inspiratie om je heen hebt. Zorg er ook voor dat wanneer je iets ziet of leest wat je opeens een ingeving geeft, je hier iets mee kunt doen. Maak het mogelijk dit een plekje te geven door middel van bijvoorbeeld moodboards / notebooks / post its.

 

 

PLAN CREATIVITEIT IN

OK, ik realiseer me dat dit totaal ingaat tegen wat ik net zei, maar deels kan het. Nee je kunt niet zeggen vandaag om 13:00 ga ik eens lekker creatief doen. Het is niet vast te leggen in een specifiek tijdvak. Maar geef jezelf iedere dag ruimte voor wat creativiteit, mocht het komen dan kan t ook ;). Geef jezelf dus de mogelijkheid om je over te geven aan een creatieve ingeving 🙂

 

 

BRAINSTORM MET ANDEREN

Wanneer je vast zit , blijf niet ronddraaien maar houd je idee tegen anderen aan, ga erover in gesprek, sta open voor de mening van anderen. Vaak kan het inzicht van een buitenstaander je net het zetje geven wat je nodig hebt. In rondjes draaien geeft je sowieso geen oplossing.

 

 

ACCEPTEER

When all else fails…. Accepteer het wanneer je het niet redt om het perfecte item te maken. En accepteer dit op tijd 😉 Blijf niet tot de laatste minuut zoeken. Meer druk creëren en stress verhogen helpt sowieso niet. Wanneer de deadline nadert werk je beste idee uit en accepteer dat het deze keer niet een spetterende knaller is, volgende keer beter!

 

Vind je creativiteit ook belangrijk, en klets je graag met ons erover. Of ben je benieuwd of we jou hierin kunnen helpen? Laat het ons weten!