
Je hebt een bedrijfje of je wilt er een beginnen. Goed bezig! Wat is er nu beter dan je passie volgen en iets voor jezelf opbouwen? Wij begrijpen dat helemaal. Ook wij wilden graag meer doen met onze passie en besloten zelf een bedrijf op te zetten. Dat klinkt natuurlijk allemaal heel leuk. Het starten van een eigen bedrijf. Je passie volgen. Doen wat je altijd al hebt willen doen. Maar: tegelijkertijd is het natuurlijk ook doodeng! Het is geen kwestie van het inkopen van je product, het opzetten van een fysieke winkel en/ of een webpagina en dat was het dan. Nee, er komt nog zo veel meer bij kijken. Als je de stap gaat maken om online te gaan met je bedrijf, komt er ontzettend veel op je af!
Geen zorgen: Vandaag ga ik je op weg helpen met 5 tips voor starters!
1. WAAROM GA JE ONLINE?
Ik stap in mijn auto. Ik ben op weg naar een vriendin. We gaan samen een hapje eten. Als wij deze afspraak niet hadden gehad, zou ik waarschijnlijk niet in de auto gestapt zijn. Het autorijden heeft een doel: Ik wil ergens naartoe. Hetzelfde geldt voor jouw online zichtbaarheid.
Voordat je ook maar iets doet: Vraag je zelf eens af waarom je eigenlijk online gaat. Maak geen website, puur om een website te hebben. Wat voor starters belangrijk is: Zorg dat je je bewust bent van de actie die je gaat ondernemen. Wat als ik in de auto was gestapt zonder te weten waarom. Misschien zou ik hem ook gestart hebben, misschien ook niet. Wellicht rijd ik ook van parkeerplaats af. En maak zelfs een rondje. Naderhand kom ik thuis en vraag me af wat ik nu heb gedaan. Ik heb een stuk gereden. Misschien was het zelfs leuk. Maar uiteindelijk heb ik er geen specifiek doel mee bereikt.
Ik ga er even vanuit dat jij je bedrijf niet hebt omdat het alleen maar ‘leuk’ is. Als je online gaat: Vraag jezelf dan ook af waarom. Zodra je weet waarom je wilt starten, kun je je strategie gaan uitzetten!
2. BESLIS WAAR JE START
De online wereld is groot! Zodra je begint, zul je je beseffen dat je op 1000 manieren kunt starten. Je kunt beginnen met social kanalen, of met een eigen website. Maar wat doe je met lokale bedrijfsvermeldingen? En als je je gaat focussen op sociale media, welke kies je dan? Je kunt zo ver gaan als je wilt. Van Facebook tot Twitter, Pinterest en Instagram. Maar vergeet ook niet aan analyses te denken. En je SEO. Adverteren. Stumbleupon. Youtube. Tumblr. En zo kan ik door blijven gaan! Je zult nog vele begrippen voorbij zien flitsen die je nog niet kent. Mijn tip hier is: Beslis waar je start. Hoe je dit doet? Door punt 1 te hebben voltooid. Weet waarom je online gaat. En beslis vervolgens welke strategie bij jou aansluit. En focus je eerst op dit startpunt!
3. FOCUS!
Focus! Dat dus. Zoals ik ook al bij punt 2 aangaf zijn er veel dingen die kunnen afleiden. De mogelijkheden online zijn onbegrensd! Maar zorg er ook voor dat het geen chaos wordt. Zorg dat je een doel voor ogen hebt en dat je weet waarmee je start. De volgende stap is focus!
Focus je op je eerste doelen. En zorg dat je dat goed doet. Focus op resultaat. En op je klant. focus is key. Zorg dat je ten allen tijden voor ogen waarvoor en voor wie je dit doet. Focus op de resultaten die je wilt bereiken. En laat je niet zomaar van je pad af brengen.
4. WIE BEN JIJ?
“Wie ben jij” is een hele belangrijke vraag! Als jij een bloemist bent, ben je niet alleen maar bloemist. Er zijn nog veel meer bloemisten. Dus vraag je af wat jou onderscheidt van alle anderen. Wat is jouw specialisatie en waarom moeten mensen naar jouw winkel komen? Zorg daarin ook voor consequente branding. Of het nu gaat om je website, social media of je fysieke winkel: Je wilt dat mensen direct herkennen dat jij het bent!
Hierbij zijn ontzettend veel factoren van belang! Welke factoren dat zijn? Daar helpen wij starters graag mee!
5. WIE ZIJN JE KLANTEN?
Het kennen van je doelgroep wordt vaak over het hoofd gezien, of onderschat. Aan wie wil jij jouw product verkopen? ‘Iedereen!’ zullen starters wellicht denken. Maar toch ligt het niet zo voor de hand. Stel je voor: Jij bent een bakker. Je bent gespecialiseerd in heerlijke saucijzenbroodjes. Hiermee wil je mensen naar je bakkerij leiden. Je beslist om een Facebook advertentie te maken. Als je gaat adverteren met je saucijzenbroodjes wil je zeker niet focussen op iederéén. Want, wat als iemand in Frankrijk jouw advertentie ziet? Hoe bezorg jij die saucijzenbroodjes? Juist. Je doelgroep is dus niet iedereen. Daarnaast vallen vegetariërs ook niet in je doelgroep voor deze advertentie. Tenzij je juist vegetarische saucijzenbroodjes maakt natuurlijk!
Deze punten klinken redelijk voor de hand liggend toch? Maar we kunnen nog veel meer stappen maken!
Ben je al geïnspireerd door onze 5 tips? Klaar om aan de slag te gaan? Als je nog even verder wilt sparren, helpen wij je graag! Je mag ons altijd mailen: info@morse-digital.nl.
Speciaal voor starters hebben wij een ‘klaar voor de start compleet‘ pakket. Ben jij er klaar voor?