· 

UNIVERSELE COMMUNICATIE, BESTAAT DAT?

 

 

De wereld globaliseert, taalgebruik wordt steeds internationaler en nog nooit was het zo makkelijk om een wereldwijd interacties aan te gaan. Kunnen we spreken over globale communicatie, of in ieder geval een globaal begrip en universele communicatie? Wanneer je instagram bekijkt lijkt dit in ieder geval wel het geval te zijn, hashtags zijn universeel en symboliek lijkt ook te universaliseren.

 

Is het dan nog nodig om je communicatie in grote mate aan te passen? Of wil je deze juist globaliseren om een groot publiek aan te spreken?

In welke mate spreek je iemand echt aan wanneer je communicatie universaliseert? Begrijpen mensen je boodschap ook echt?

 

Wanneer je een andere cultuur beleeft, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent, dan merk je dat we nog ver weg zijn van universele communicatie. Niet alleen wordt een andere taal gebruikt, maar ook kleurgebruik, intonatie en bijvoorbeeld handgebaren zijn anders. Hoewel de grote lijnen meer lijken samen te trekken, zitten er nog grote verschillen in de details. En juist deze details zorgen ervoor dat je iemand weet te raken. Het is niet voor niets dat iemand je extra graag helpt als je die persoon in zijn eigen taal aanspreekt (ook al is Nihao het enige woordje wat je kent in die taal ;)).

 

Alles gaat makkelijker wanneer je meer leert over de mensen waarmee je communiceert. Misschien wil jij met een handgebaar 3 uitbeelden, maar blijkt dit 8 te zijn voor de mensen waarmee je communiceert. Je zou graag aandacht willen trekken met een mooie advertentie en elegantie uit willen stralen met rustige kleuren, maar beseft te laat dat de mensen die je wilt bereiken grote rode en gele banners de hele dag door voorgeschoteld krijgen en jouw mooie witte met mauve advertentietje niet eens zien doordat het overstemd wordt.

 

Dit wil je natuurlijk niet! Je wilt dat mensen horen wat je te zeggen hebt. Dat jouw boodschap de doelgroep bereikt. Maar niet alleen dat, ze moeten het ook begrijpen.

 

 

DUS, UNIVERSELE COMMUNICATIE OF ‘LOKALE’ COMMUNICATIE?

Om zeker te weten dat jouw boodschap goed overkomt bij de mensen die jij wilt bereiken is het nodig om communicatie aan die doelgroep aan te passen. Alleen dan weet je zeker dat mensen ook lezen en horen wat jij probeert te zeggen. Het is dus nodig om je communicatie aan je doelgroep aan te passen, alleen dan weet je zeker dat je boodschap opvalt en aankomt.

 

Dus wellicht bestaat universele communicatie wel, maar is deze juist te globaal. Het ontbreekt aan detail en finesse, en dat is juist de sleutel in communicatie.

 

Wil je jouw communicatie verhelderen en jouw doelgroep beter bereiken? En kun je wat hulp gebruiken? Mail dan naar info@morse-digital.nl